Home Uncategorized November: maak je tuin winterklaar!

November: maak je tuin winterklaar!

810
0
DELEN
tuin winterklaar

November! Dat wil zeggen dat de winter nu snel voor de deur zal staan. Hoog tijd dus om je tuin hier goed op voor te bereiden. Hoewel planten, bloemen en bomen in deze periode in diepe rust zijn en veel dieren zich ook niet laten zien, kun je wel degelijk klussen in je tuin. Met een dikke jas en laarzen kunnen je (klein)kinderen je hierbij zeker helpen!

Je gazon in november

Door de gevallen bladeren van je gazon op te ruimen, creeer je meteen een net zicht! Je voorkomt zo ook bruine of gele plekken in je gazon en het verkleint het risico op uitschuiven.

Natte bladeren kunnen immers heel glad zijn!

Wist je trouwens dat je de bladeren die van de bomen zijn gevallen heel goed kunt gebruiken als mulch? Dit is een laagje organisch materiaal dat je tussen de planten in de border kunt leggen. Op deze manier bescherm je ze tegen de aankomende vorst.

Heb je hoge grassen of siergras staan? Probeer deze zoveel mogelijk samen te binden dan. Zo ben je er zeker van dat de regen en de wind ze niet vernielen.

Zolang het niet vriest  

Bloemen die in het voorjaar bloeien, zoals narcissen en tulpen, moeten op tijd de grond in zodat ze goed kunnen wortelen. Dit moet nog gebeuren voordat de vorst zijn intrede doet en de temperatuur onder het vriespunt zakt.

Vorstgevoelig planten zet je natuurlijk best binnen. Op zolder of in een schuurtje.

Vaste planten bescherm je best door ze af te dekken met bladeren of een laagje compost. Je beschermt ze hier niet alleen mee maar het bevordert ook hun groei!

Vergeet de vogeltjes niet

Dieren laten zich in de winter wat minder zien, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Voor hen is het in deze periode een stuk zwaarder om te overleven. Er is minder voedsel te vinden en het voedsel dat er is, zit soms verstopt onder een dikke laag sneeuw.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je bijvoorbeeld vogels kunt helpen. Zo kun je zelf of samen met je kinderen vogelvoer maken en aan de takken van bomen hangen, maar je kunt ook vogelhuisjes maken zodat de vogels een warm plekje hebben. Zo leuk!

Sluit de buitenkraan af

Wat vaak wordt vergeten in de winter is het afsluiten van de buitenkraan. Bij vorst kan het water in de leidingen namelijk bevriezen en doordat het water dan uitzet kan de leiding springen.

Je kunt de buitenkraan afsluiten en het water uit de leidingen laten lopen of je kan de buitenkraan isoleren met piepschuim of met stro en plastic.

Ik hoop dat jullie iets aan deze tips hebben.

Groet,

Julius Krechting